top of page
Headerfoto_4.jpg

Hvad er CO2 lagering ?

En del af løsningen på verdens klimaudfordringer findes dybt nede i undergrunden. Her kan CO2 fra de store udledere lagres i de samme reservoirer af sandsten, hvorfra man tidligere har hentet olie og gas. Den danske undergrund er e med sine mange sandstensreservoirer i Nordsøen velegnet til at lagre holde på CO2. Der er plads til at lagre al den CO2, det danske samfund nogensinde har udledt – og mere til.

Lagring af CO2 er en veltestet og velkendt teknologi, der har været anvendt flere steder i verden i mere end 40 år. Project Greensand arbejder for, at etablere en værdikæde til geologisk lagring af CO2 i Danmark.

 

De forskellige trin i CO2-lagring er:

 

 1. CO2 fanges:
  CO2 kan fanges på mange måder. Det er mest effektivt at fange det der, hvor der er en stor og stabil forsyning af CO2. Eksempelvis ved store udledere som industri, energiproduktion eller forbrændingsanlæg, hvor CO2’en skilles fra røgen.
   

 2. CO2 gøres flydende:
  Den indfangdede CO2 gøres til en flydende væske. Det kan ske ved både opvarmning og komprimering og nedkøling.
   

 3. CO2 transporteres:
  Den flydende CO2 transporteres via skib til Siri-feltet i Nordsøen. I pilotfasen sker det i tankcontainere fra Belgien – mens det bliver på specialbyggede skibe, når Project Greensand er fuldt indfaset
   

 4. CO2 lagres i undergrunden:
  CO2s sendes ned i sandstensreservoiret ca. 1800 meter nede i undergrunden. Det Væsken sendes ned gennem de rør, der allerede går ned til reservoiret i forvejen.

 1. CO2-lageret monitoreres:
  Felterne til CO2-lagring i undergrunden er gennemscreenet over en lang årrække, og der udvikles nye og banebrydende teknologier til monitorering af CO2-lagringen.

BilledeBundHvadEr_Web.jpg
bottom of page